Spinning WATT

Spin Watt är spinning för dig som motiveras av att styra och optimera din träning baserat på den effekt du producerar.

spinning

watt

cardio

glädje

högintensivt

Nivåer

  • Rörlighet
  • Styrka
  • Kondition
  • Koordination
  • Hopp


SPINNING WATT
Under hösten introducerar vi Spinning Watt där vi jobbar utifrån den effekt du producerar på din cykel. Effekt mäts i watt och är ett mått på hur mycket energi du producerar under en viss tid. Träningen bedrivs i olika effektzoner som baseras på DIN unika tröskeleffekt (funktionellt tröskeleffektvärde, FTP). FTP kommer från engelskans Functional Treshold Power och ska motsvara den högsta effektutvecklingen du beräknas kunna hålla under en timme. Ditt personliga FTP är det referensvärde du förhåller dig till under passet då upplägget hur mycket du skall anstränga dig anges relativt ditt FTP-värde. Du kan gå på ett Spin watt-pass även utan att ha gått på Spin watt FTP-test innan eftersom ledaren också instruerar utgående från känsla. Det går alltså utmärkt att följa en Watt-klass utan att följa effektmätaren och gå på feeling.

Varför är det bra att se effekten när man tränar?
Effekt är producerad energi per tidsenhet och mäts i Joule/sekund eller Watt. Vi kan också se effekt som hur mycket kraft vi trycker på pedalen med gånger hastigheten varmed vi driver runt pedalen, alltså kraft multiplicerat med hastighet (detta får också enheten Watt). Enkelt förklarat så anpassar man effekten med hjälp av motståndet och hur snabbt vi trampar på cykeln. Att se vilken effekt man producerar möjliggör att värdera intensiteten på ansträngningen även när pulsen inte hänger med, t.ex. vid korta intervaller eller lågintensiv träning. Man kan också på tydligt sätt utvärdera sin utveckling över tiden.

FTP/TRÖSKELTEST
För att få fram ditt tröskelvärde erbjuder vi fr.o.m. september 2019 FTP-tester på schemat. Vi rekommenderar att du gör detta för att få ut maximalt av våra watt-pass. Bästa förutsättningarna för testet får du genom att ha vilat från hård träning dagen innan testet utförs. Inför testet måste du laddat hem appen Body Bike Smart + så du kan koppla upp dig med cykeln när det är dags att utföra testet. Resultatet från testet lagras sedan i appen och är registrerat som referensvärde när du cyklar på kommande watt-pass eller ett traditionellt spinningpass.

LADDA MILJÖSMART
Inte nog med att du tränar smartare på våra nya cyklar. Du kan också använda den effekt du producerar till ladda t.ex. din telefon. Ta med din USB kabel och anslut den till cykeln så laddas telefonen av dina ansträngningar.

 

LÄTTILLGÄNGLIGT
Du kan använda dig av systemet/appen på alla våra spinningklasser.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen Body Bike Smart+ i god tid innan klassen och lägger in dina grunduppgifter. Instruktören kommer att visa hur du kommer åt att starta en ny klass och göra ett FTP-test men det kommer inte att finnas tid att hjälpa dig att komma igång med grundinställningarna.

Nivåer

  • Rörlighet
  • Styrka
  • Kondition
  • Koordination
  • Hopp

Instruktörer

Inga pass denna vecka

Du kanske också gillar

Dela på Facebook