Pickleball

Under hösten så introducerar vi möjligheten att spela Pickleball på våra badmintontider. Det är under hösten avgiftsfritt.

Du bokar en egen bana på våra badmintontider.

Du kontaktar sedan receptionen och säger att du önskar boka pickleballrack och boll för ovan bokad tid.

Du hämtar och kvittera ut pickelrack och bollar – ditt träningskort lämnar du som pant!

Du kör på samma stolpar och som till badminton men du sänker nätet till 91 cm vid stolparna och sträcker ut det så att det blir 86 cm i mitten av nätet.

 

Så hur spelar man Pickleball?

Poäng & Match

Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve.

Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.

Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

​Planen är de yttre linjerna av badmintonbanan. Från servlinjen närmast nät till baslinjen längst bak.

Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball.

Retur och det tredje slaget

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

Köket

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Dela på Facebook